
 

Memorandum  

Date: October 18, 2005 
 
To: Chair Boysen and  
 Members of the County Planning Commission 
 
From: Ronald Cortez, Deputy Chief Executive Officer 
 
Subject: Commission compensation and reimbursements 
 
 
The Planning Commission has asked to have an item placed on the agenda to discuss Commission 
compensation and reimbursement.  As background for this discussion, staff has briefly surveyed a few 
other communities to provide an initial comparison of how the County’s Planning Commissioners are 
compensated to those of these other planning commissions.   This survey is attached (Attachment A). 
 
The survey examines seven other planning commissions and lists the Commissioner stipend, how many 
meetings the Commission typically holds per month, whether commissioners receive any reimbursement 
beyond their stipend, whether they receive mileage reimbursement to and from meetings, and if the costs 
for site visits are reimbursable by the jurisdiction.  Staff intended the survey to be a snapshot to enable the 
Planning Commission to have some sense of where their compensation and reimbursements are compared 
to those of their colleagues. 
 
The County has a policy defining Commissioner compensation and defining what Commissioner costs are 
now reimbursable.  Planning Commissioners thus have the opportunity to submit reimbursement claims to 
the County for such costs incurred.  That policy is in County Code, Chapter 2 Article 5.  It reads:      
 

See. 2-26.3. Same--Compensation; reimbursement for mileage. 
 
(a) The appointive members of the county planning commission 
shall receive as compensation for attendance at meetings of 
such commission the sum of two hundred and fifty dollars for 
each meeting attended, whether regular or special, as 
compensation. Members shall receive additional compensation 
in the amount of fifty dollars per meeting for review of 
materials and preparation. Members shall be reimbursed by the 
county of Santa Barbara for their round-trip mileage from 
their places of business within this county to the place of 
the meeting of the planning commission at the rate per mile 
allowed to county officers and employees. Round-trip mileage 
for site visits shall be reimbursed at the rate per mile 
allowed to county officers and employees. 
 
(b) The appointive members of the Montecito planning 
commission shall serve without compensation. (Ord. No. 1695, 
§ 7; Ord. No. 4468, § 2)  

 
Staff recommends the Planning Commission discuss Commissioner compensation and reimbursements and 
provide further direction to staff.    
 



 

Attachment A 
Planning Commission Survey 

Compensation, and reimbursements 
       
       

Jurisdiction Contact name and phone Stipend 
Meetings per 

Month 
Any 

reimbursements? 

Are Commissioners 
paid mileage to/from 

meetings? 
Are site visit costs 

reimbursed? 
Santa Barbara 
County Steve Mason x2070 $300/mtg 3 lunch on meeting days yes mileage only 
Santa Barbara 
County (Montecito 
Area PC) Steve Mason x2070 $0/mtg 1 no no no 
City of Santa 
Barbara Jan Hubbell 564-5470 $50/mtg 3-4 no no 

site visits by staff in 
City van 

Ventura County Kristine Graves 654-2488 $50/mtg varies no yes 
mileage only - not site 
visits 

Kern County Janet Bowtell (661) 862-8600 $65  2 yes yes yes 

SLO County Lona Franklin 781-5611 $150/mtg 2 
yes for conferences, 
meals yes mileage and travel 

Marin County 
Kim Shine (kshine@co.marin.ca.us) 
(415) 499-6269 $100/mtg 2 

lunch or dinner if the 
mtg goes over No No 

Sonoma County 
Sue Waxman, Commission Sec, (707) 
565-1947 $75/mtg 2 

yes for conferences, 
no meals yes mileage and travel 

              
 


